ต้มยำกุ้ง
Tom Yam is a type of soup with distinct sharp hot and sour flavors, scented
with pleasant citrusy aroma.
Ingredient
- 10 large shrimp (head-on /
shell-on / tail intact) - 4 shallots
- 2 + 1 stalks lemon grass
- 1 + 2 tbs Fish sauce
- 4cm long (1.5") galangal root,
Crushed and sliced to thin slices. - 6 large straw mushrooms cut
into quarters (or oyster mushroom) - 3 tbs lime juice
- 3-5 kaffir lime leaves
- 5-15 bird's eye chilies
(depends on how spicy you like it) - 2 long coriander leaves (saw
coriander) or coriander - 4 cups water
400 g กุ้งสด
2 ต้น ตะไคร้
3 ชต. น้ำปลา
3 ชิ้น ข่าแก่
1 กระป๋อง เห็ดในน้ำ หรือเห็ดสด ตามชอบ
4 ชต. น้ำมะนาว
6 ใบ มะกรูด
10 เม็ด พริกขี้หนู
2 ต้น ผักชี พร้อมรากผักชี
4 ถ้วย น้ำเปล่าหรือ น้ำซุป
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น