วันพุธที่ 3 กุมภาพันธ์ พ.ศ. 2559

ต้มยำกุ้ง Tom Yum kung




ต้มยำกุ้ง


Tom Yam is a type of soup with distinct sharp hot and sour flavors, scented
with pleasant citrusy aroma.

Ingredient


  • 10 large shrimp (head-on /
    shell-on / tail intact)
  • 4 shallots
  • 2 + 1 stalks lemon grass
  • 1 + 2 tbs Fish sauce
  • 4cm long (1.5") galangal root,
    Crushed and sliced to thin slices.
  • 6 large straw mushrooms cut
    into quarters (or oyster mushroom)
  • 3 tbs lime juice
  • 3-5 kaffir lime leaves
  • 5-15 bird's eye chilies
    (depends on how spicy you like it)
  • 2 long coriander leaves (saw
    coriander) or coriander
  • 4 cups water
ส่วนผสมเครื่องปรุง

 400 g  กุ้งสด

 2 ต้น ตะไคร้

3 ชต. น้ำปลา

3 ชิ้น ข่าแก่

 1 กระป๋อง เห็ดในน้ำ หรือเห็ดสด ตามชอบ

4 ชต. น้ำมะนาว

6 ใบ มะกรูด

10 เม็ด พริกขี้หนู

2 ต้น ผักชี พร้อมรากผักชี

4 ถ้วย น้ำเปล่าหรือ น้ำซุป



ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น